Home » Holistische benadering

Holistische benadering

man-1895084_1920
aurora-4000800_1920
energy-4354457_1920
sea-3025268_1920
previous arrow
next arrow

Als je ervoor openstaat merk je om je heen een groeiende interesse in een holistische manier van leven. Meer en meer mensen willen weg van de ratrace waarin we terechtgekomen zijn. Ik hoorde Jan Bommerez onlangs nog zeggen: “als hard werken dé oplossing zou zijn, dan waren we toch allemaal steenrijk!” Hard werken, nog harder werken is duidelijk niet de oplossing.

Om duidelijk te maken wat de holistische benadering inhoudt kunnen we gelukkig steunen op de wetenschap. Uit de kwantumfysica bijvoorbeeld weten we dat alles en iedereen energie is, een vorm van levensenergie. Elke mens heeft een energieveld rond zich, een aura, en via dat veld zijn we verbonden met elkaar en met alles wat er is. We zijn dus één – de Law of Oneness is trouwens de eerste natuurwet.

Een ander aspect in deze benadering – en minstens zo belangrijk – is de relatie die je met jezelf hebt. Zie je jezelf graag, onvoorwaardelijk, of zeg je: ja, maar? Een essentiële want existentiële vraag.

Wat zijn de grondbeginselen van het holisme?

Stel je open voor wat je omringt

Het woord holisme komt van het Griekse woord holos, dat ‘geheel’ betekent. Je hebt vier lichamen – fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel – en ze vormen één geheel. In de holistische benadering bekijken we de kwaal of de symptomen als signalen van iets innerlijks dat niet in balans is en dus een uitweg zoekt.

 • De lat altijd en overal onrealistisch hoog leggen is meestal een uiting van weinig zelfvertrouwen en/of een laag zelfbeeld
 • Altijd bezig moeten zijn duidt meestal op het wegvluchten van een gevoel van leegte
 • Depressieve gevoelens wijzen vaak op een onverwerkt verdriet
 • Een burn-out komt je altijd iets vertellen over het leven dat je leidt

Word je authentieke zelf

Terug je authentieke zelf worden is een groeiproces – ’terug’ want als kind ben je het zeker geweest. Iedereen draagt dit innerlijke vrije kind nog in zich. Je kunt er dus te allen tijde opnieuw verbinding mee maken.

Misschien is er in de loop der jaren te veel eelt op je ziel gekomen, heeft je echte zelf zich te veel beschermd, te veel afgeschermd. Best mogelijk. In elk geval, hoe dichter je bij je echte zelf komt, hoe makkelijker het is om te handelen vanuit liefde en vertrouwen.

 • In het dagelijks leven, vaak op het werk, zijn er regelmatig triggers die je doen verkrampen, die je veel stress bezorgen en die je verder wegdrijven van je echte zelf
 • Je hebt het gevoel dat je niet je eigen leven leidt – je doet iets omdat het zo van jou wordt verwacht, soms al tientallen jaren
 • Je wordt overmand door emoties en je weet niet waarom

Zet je negatieve gedachten om in positieve

Onze gedachten bepalen hoe we ons voelen. Een slecht gevoel is meestal gebaseerd op een negatieve gedachte. Als je nagaat dat elke mens 50 à 60.000 gedachten per dag heeft, waarvan 70 procent negatieve dus niet-behulpzame, besef je waarom de mens van nature eerder negatief is ingesteld.

Negatieve gedachten laten je zien dat er zaken zijn (herinneringen, gedragspatronen, blokkades, overtuigingen) die je nog niet hebt verwerkt of opgelost. Het is nuttig om deze ballast uit het verleden los te laten, om negatieve en belemmerende gedachten om te zetten in positieve en ondersteunende gedachten.

“Het is beter een kaars aan te steken, hoe klein ook, dan te klagen over de duisternis”

Confucius

Zie jezelf graag

Als je jezelf niet kent, kun je ook jezelf niet graag zien. Zo simpel is het. Leer jezelf van binnen kennen en je zult jezelf automatisch leren accepteren en appreciëren. Vanuit deze liefde voor jezelf kun je ook in liefde naar anderen kijken en ben je in staat om authentieke relaties aan te gaan. Wat je uitstraalt trek je aan: de Law of Attraction, nog een natuurwet.

 • Zonder liefde voor jezelf, met een laag zelfbeeld kom je in afhankelijke relaties terecht – je cijfert jezelf meer en meer weg
 • Als je jezelf niet graag ziet, kun je ook de anderen niet graag zien – op de duur leg je op alle slakken zout
 • Zonder liefde voor jezelf zie je er nooit goed genoeg uit, denk je
 • ’s Morgens voor de spiegel is er altijd veel werk aan de winkel, denk je

Goed en fout bestaan niet

Als je iets als goed beschouwt betekent dit meteen dat er ook iets fout is. Dit duale denken ligt aan de basis van veel ellende en eindeloze conflicten. Het is het ego dat zegt: ik heb gelijk, en jij hebt ongelijk. Je schiet er niets mee op. Elke mens heeft z’n eigen waarheid. Er is niet zoiets als één juiste weg. Elke mens zoekt z’n eigen weg. De zon schijnt voor iedereen.

Wil je meer weten over de holistische benadering en de impact ervan op de werking van het brein bekijk dan dit filmpje van Dr. Bruce H. Lipton:

Share
Share