Home » Bevrijd jezelf van het juk dat ‘perfectionisme’ heet

Bevrijd jezelf van het juk dat ‘perfectionisme’ heet

“Het patroon van perfectionisme is als een zondagskostuum dat je verhindert om op een natuurlijke en authentieke en dus gelukkige manier door het leven te gaan.”

 

De tijd dat we op ons paasbest naar de zondagsmis trokken ligt al een hele poos achter ons. Of we daarmee ook verlost zijn van alle overtollige gewicht dat op onze schouders rust, is een andere vraag. Niet dus, of toch niet altijd. Zij die last hebben van het patroon van perfectionisme, hebben op een bepaald moment voor zichzelf uitgemaakt: ik ben niet oké zoals ik ben, ik krijg niet de onvoorwaardelijke aandacht die ik zou willen krijgen, ik voel me niet echt geliefd, ik ben anders (lees: minder) dan de anderen, ik zit gevangen in mijn kleine lijf, kan niet meedoen met de groep,… Wat kan ik nu doen om wél de aandacht te krijgen die ik zo broodnodig heb om als een vrij kind in het leven te springen? Dit is de vraag die een ‘perfectionist’ in wording zich al op jonge leeftijd stelt, en waarmee hij/zij blijft worstelen.

Wat er zich nadien afspeelt, is een overlevingsstrategie (ik zal alles doen om oké bevonden te worden) en tegelijk een martelgang (ik mag mezelf niet zijn, ik moet voortdurend doen wat de goegemeente als ‘perfect’ beschouwt). De bal gaat aan het rollen… en vaak, te vaak, blijft de bal rollen.

Tot nu. De bal kan gestopt worden. We spreken hier over de ‘bevrijdingsmethodiek’. Je kunt bevrijd worden van het juk waaronder je soms al een heel leven gebukt gaat. Je leert opnieuw in contact te komen met het vrije kind, dat op de achtergrond altijd aanwezig is geweest maar dat onvoldoende kansen heeft gekregen. Vijf à zes sessies volstaan om als een bevrijd en herboren mens door het leven te stappen.

Volgende symptomen wijzen op het patroon van perfectionisme:
bevestigingsdrang (ik ben nooit tevreden met mezelf, alles kan altijd beter, ik kan niet ‘nee’ zeggen, ik heb geleerd mezelf weg te cijferen, ik sta voortdurend ten dienste van de anderen,…)
te hoge kwaliteitseisen (ik sta niet graag voor schut als ik iets breng dat niet is wat verwacht wordt, ik wil steeds de beste zijn, goed is niet goed genoeg, in mijn werk ga ik ervoor om het ultieme te bereiken, terwijl ik bezig ben, denk ik al aan hoe het beter kan,…)
laag zelfbeeld (ik kan dat niet, ik ben minder belangrijk dan de anderen, ik vind collega’s of concurrenten dikwijls beter dan mezelf,…)
faalangst en andere angsten (ik durf er niet aan te beginnen, het zal toch niet goed zijn, ik stel uit, na een presentatie blijf ik me afvragen of het wel goed genoeg was,…)
controledrang (ik maak altijd to do-lijstjes, ik moet alles onder controle hebben, ik voel me goed op kantoor als ik er alleen ben, anders moet ik alles in het oog houden, delegeren is heel moeilijk, alles heeft zijn vaste plaats bij mij,…)
veel denken en vaak piekeren (ik haal mezelf door het slijk en maak de dingen erger dan ze zijn, ik denk en denk en kom in een negatieve spiraal terecht,…)
uitstelgedrag (ik heb een idee en weet hoe het te realiseren en dan realiseer ik het niet, ik stel alles uit, privé en professioneel, ik kan een dag helemaal niets doen en me daar slecht bij voelen,…)
moeilijk kunnen kiezen of beslissen (ik voel me ellendig als ik keuzes moet maken, op het werk moet ik kiezen wie ik tevreden ga stellen, kiezen is altijd verliezen en niet kiezen is nog meer verliezen, ik ga liever niet winkelen – er is te veel keuze,…)
te groot verantwoordelijkheidsgevoel (in mijn job neem ik heel veel op mij, ik voel me voortdurend verantwoordelijk en dat belemmert me, ik neem werk van anderen over,…)
doorgaan, nooit opgeven, wat er ook gebeurt (ik geef altijd alles tot ik helemaal leeg ben, ik weet van geen ophouden, ik heb een burn-out gehad, ik ga regelmatig over mijn grenzen en krijg dan migraine, ik voel me niet goed in mijn huwelijk maar ik ga door, ik heb er tenslotte voor gekozen,…)

Bovenstaande aanpak is schatplichtig aan de OCP-methode (Ontwikkelingsgericht Coachen van Perfectionisme), ontwikkeld door Marcel Hendrickx van het Ontwikkelingsinstituut. Zie www.bevrijdjezelf.be

https://www.trouw.nl/samenleving/we-gaan-ten-onder-aan-perfectionistisch-gedrag~a4d06c52/


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share
Share