Vijf principes

Mensen beslissen regelmatig om de dingen anders aan te pakken. Dergelijke goede voornemens zijn mooi maar blijken toch vaak lastig om waar te maken. Waarom is het zo moeilijk om ons gedrag te veranderen?

De reden is dat 95 procent van ons gedrag onbewust wordt aangestuurd. Onderzoek wijst dat ook uit. Het heeft weinig zin om te proberen sleutelen aan dat al dan niet ongewenst gedrag. Het is veel belangrijker om te achterhalen welke je onbewuste drijfveren zijn. Als je je drijfveren kent kun je echt stappen zetten in het leven.

  1. Je onderbewuste stuurt je 24/7 aan. Bijna alles wat je doet doe je onbewust, zonder erbij na te denken. Echter, door zelfkennis kun je dit automatische-pilootgedrag doorbreken.
  2. De klacht of het ongewenste gedrag is niet het probleem. Het echte probleem is de onbewuste belemmerende overtuiging waarvan de klacht of het gedrag het zichtbare gevolg is.
  3. Goed nieuws: een onbewuste overtuiging bijstellen heeft een blijvend effect. Het is alsof je interne software opnieuw geprogrammeerd is.
  4. Het patroon van perfectionisme komt heel vaak voor. Het ontstaat meestal in de kindertijd, en het kan je mentaal en fysiek zo doen opbranden dat je in een burn-out verzeilt.
  5. Door je bewust te worden van je onbewuste drijfveren en door je linker- en rechterhersenhelft beter te laten samenwerken krijg je meer zelfvertrouwen en word je minder afhankelijk van je omgeving.