Home » Luc Van De Steene

Luc Van De Steene

“The primal consciousness in man is pre-mental,
and has nothing to do with cognition.
It is the same as in the animals.
And this pre-mental consciousness remains
as long as we live the powerful root
and body of our consciousness.
The mind is but the last flower, the cul-de-sac.”

–D.H. Lawrence, Psychoanalysis and the Unconscious

Wachten op Godot

Wat kan er alsnog rechtgetrokken worden aan datgene wat al bij aanvang helemaal scheef zat, door een gebrek aan authentieke aandacht en erkenning? Het kan maar door in alle veiligheid een soort verbinding te maken die er nooit eerder is geweest. Het vraagt om een bereidwillige exploratie van het onbekende.

Mensen ondernemen in het leven allerlei vergeefse pogingen om de fundamenteel existentiële erkenning alsnog te krijgen. Daartoe blijven ze vol verwachting uitkijken naar de buitenwereld. Dit is ‘een’ wachten op Godot (Samuel Beckett, Nobelprijs 1969). Dit is het vergeefse wachten op echte erkenning. Godot daagt niet op maar laat wel via een kind tweemaal weten dat hij vanavond niet komt maar morgen zeker wel. Hij stuurt zijn kat. De illusie van het beloofde land laat mensen als gevangenen (van zichzelf) overleven.

De fijne edoch valse illusie lost pas op op het ogenblik dat je de erkenning aan jezelf leert te geven. Daar begint de zelfwaardering. Dan begint je eigen leven. Het is een kwestie die mij mateloos intrigeert. Vandaar ook mijn benadering: holistisch, therapeutisch, existentieel.

Stel dat je na veel wikken en wegen toch de stap zet naar coaching, therapie, persoonlijke begeleiding of hoe je het ook mag noemen, bedank dan in de eerste plaats jezelf. Het is een belangrijke stap. Het is jouw leven.

Wie ik ben

Zoals zovelen heb ik jarenlang een pad gevolgd zonder goed te weten waar dat pad mij naartoe zou leiden. Ik deed wat van mij werd verwacht: presteren, een loopbaan uitbouwen, accepteren dat dit dan wel het leven moest zijn. Nu besef ik dat het mijn eigen verwachtingspatroon was.

Na vele jaren het beste van mezelf te hebben gegeven, onder meer op een krantenredactie, voelde ik dat het tijd was voor iets anders: mijn eigen leven. Ik volgde een degelijke NLP-training en van het ene kwam het andere. Ik had de smaak snel te pakken. Gaandeweg ontdekte ik een andere passie: mensen coachen en alles wat ik in mijn mars heb, inzetten zodat ze het leven kunnen leiden dat ze het liefst willen leiden. Hún leven, niet dat van een ander.

Wat ik doe

Mijn aanpak bestaat uit een mix van het beste uit verschillende benaderingen en disciplines. Zelfontwikkeling en bewustzijnsgroei zijn sleutelwoorden.

 • Soms komen mensen vast te zitten. De knoop wil ontward worden waarna er opnieuw ademruimte ontstaat.
 • Al op heel jonge leeftijd beslissen velen onder ons om niet meer te voelen. Het is een overlevingsmechanisme. Het denken komt in de plaats van het voelen. Het denken voedt zichzelf: denken wordt een vlucht, het hoofd een vluchtoord. Deze drukte in je hoofd is op termijn niet houdbaar … Voor hen is perfectionismecoaching een verademing.
 • Om je echte potentieel aan te boren, het ligt verscholen in je onderbewuste (unconscious mind), blijft de beproefde Ericksoniaanse hypnose warm aanbevolen.
 • Bij ontwikkelingsgerichte coaching gaat veel aandacht naar zelfzorg en zelfregulering.

Waarom ik het doe

Het beeld dat we van onszelf hebben, ons zelfbeeld, wordt gevormd tijdens de kindertijd. We kiezen het niet zelf en toch zal het ons leven bepalen. Met een positief zelfbeeld beschik je over behoorlijk wat veerkracht. Helaas gaat deze vlieger voor vele mensen niet op. Vaak is het zelfbeeld negatief, met alle gevolgen van dien. Het is slechts een van de zaken waarrond ik bewustzijn wil creëren.

Ander punt is dat de maatschappij waarin we leven zodanig druk is, met een continue informatiestroom, dat we voortdurend naar buiten zijn gericht, in een vergeefse poging om het allemaal onder controle te krijgen. Ik pleit ervoor om stil te staan en de weg naar binnen in te slaan. Zo vind je je echte zelf, en dat maakt je sterk, veerkrachtig, onafhankelijk. Slechts in verbinding met jezelf wordt het ook mogelijk om je op een authentieke manier met anderen te verbinden.

Voor een afspraak of bijkomende informatie: tel. 0486 89 76 33 of mail luc@sephira.be

Opleiding

 • Masterclass Schuld, Schaamte & Trauma – Dr. Luc Swinnen, 2021 (webinar 5 modules)
 • Trauma First Aid – Awakening the Ordinary Miracle of Healing – Dr. Peter A. Levine, 2020 (webinar 4 modules)
 • EFT Advanced Practitioner – EFT Academy – 2020 (11 dagen)
 • Master of Ericksonian Hypnosis – New York Training Institute for Neuro-Linguistic Programming – Anné Linden, 2019-20 (20 dagen)
 • Original Hellinger® Familieopstellen & Pre- en perinatale trauma-integratie – Bewustzijnshuis – Odilon Mets & Anke Hornbüssel, 2019 (2 dagen)
 • Ontdek de Negen Ontwikkelingspaden (2 dagen), Objectrelaties en de impact op je relaties (1 dag) – Enneagramschool – Sandra Declercq, 2017-19
 • Psychologie van het Enneagram – Ria Simoens, 2018 (4 dagen)
 • Schemagerichte therapie (schemapopjes) – Leren Over Leven – Annie Nuyts, 2018 (2 dagen)
 • Reeks workshops Bewust Meditatief – Ann Van Hecke, 2018 (4 x 1/2 dag)
 • PSYCH-K© Practitioner & Advanced Integration Workshop – Celeste – Martine Tondeur, 2017-18 (3 + 4 dagen)
 • Ontwikkelingsgericht Coachen van mensen met Perfectionisme (OCP) – het Ontwikkelingsinstituut – Marcel Hendrickx, 2017 (13 dagen)
 • Ontwikkelingsgericht Coach – het Ontwikkelingsinstituut – Dr. Rudy Vandamme (Vorkmodel), 2016 (19 dagen)
 • Master Practitioner in Neuro-Linguistic Programming – International NLP Trainers Association & het Ontwikkelingsinstituut – 2013-15 (2 x 19 dagen)
 • Germaanse Filologie, Universiteit Gent, 1983-88
 • Architectuur, Sint-Lucas Gent, 1980-83
 • Humaniora, Sint-Barbaracollege, Gent

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Share
Share