Coaching

“Als je niet weet waar je heen gaat, eindig je waarschijnlijk ergens anders.”
(Dr. Laurence J. Peter)

Goed coachen betekent oplossingsgericht coachen

‘Coaching’ is een bijna alledaags woord geworden. Het komt voor in de sport, de bedrijfswereld en meer en meer ook in de persoonlijke levenssfeer. Het is een vlag die vele ladingen dekt. Doorgaans wordt coaching gezien als een gespreksvorm waarbij alles draait om luisteren, ondersteunen, vragen stellen, opvolgen, advies geven,… Dit is volgens mij te beperkend.

Ik plaats coaching in een ruimer verband: oplossings- en vooral ontwikkelingsgericht! Ik zie het als een ‘nieuwe’ gespreksvorm, een ontmoeting waarbij ik als coach het eigen vermogen tot ‘zelfsturing’ bij de gecoachte aanwendt om een vooropgesteld doel te bereiken. Onderweg stimuleer ik de zelfreflectie, breng ik nieuwe inzichten bij en begeleid ik heel concrete oefeningen. Op die manier komt een veranderingsproces bij de gecoachte op gang.

Coaching is met andere woorden een instrument om mensen te laten bewegen, om ze ‘te leren leren’, om ze zichzelf te laten ontdekken. De mens is immers een autonoom en zelfsturend wezen, in staat om verantwoordelijk te handelen. Nog anders gezegd: in het aangemelde ‘probleem’ kun je uitsluitend ‘het probleem’ zien, of – en dan wordt het interessant – je kunt focussen op de uitdaging, de leerpunten, de ontwikkelingskansen. Het is duidelijk welke weg ik bewandel. De sleutel is niet: wat gaat er mis, wat werkt er niet? Ik stel de vraag: wat gaat er goed, wat werkt er wel? Zo kom je samen een heel eind verder. In simpele woorden betekent coaching: de coach helpt de gecoachte om opnieuw op een effectieve manier gebruik te maken van zijn eigen mogelijkheden.

Sephira coacht zowel particulieren als mensen op alle echelons in de organisatie. Dit binnen een sfeer van respect, openheid en vertrouwen.

Contacteer me voor een afspraak of voor bijkomende informatie: Contacteer me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.