Goed coachen is gericht op zelfkennis en zelfontwikkeling

Slider

Als je niet weet waar je heen gaat, eindig je waarschijnlijk ergens anders

dr. Laurence J. Peter

‘Coaching’ is een bijna alledaags woord geworden. Het komt voor in de sport, de bedrijfswereld en meer en meer ook in de persoonlijke levenssfeer. Het is een vlag die vele ladingen dekt. Doorgaans wordt het gezien als een gespreksvorm waarbij alles draait om luisteren, ondersteunen, vragen stellen, opvolgen, advies geven.

Wij zien coaching in een ruimer verband: oplossings- en vooral ontwikkelingsgericht! Het is een ‘nieuwe’ gespreksvorm, een ontmoeting waarbij de coach het eigen vermogen tot ‘zelfsturing’ bij de cliënt of coachee aanwendt om een vooropgesteld doel te bereiken.

Onderweg wordt zelfreflectie gestimuleerd, brengen we nieuwe inzichten bij en begeleiden we via concrete oefeningen. Op die manier komt bewustwording op gang. Bewustwording is de eerste en vaak ook de laatste stap naar verandering.

Coaching is een instrument om mensen te laten bewegen, om ze ‘te leren leren’, om ze zichzelf te laten ontdekken. De mens is immers een autonoom en zelfsturend wezen, in staat om verantwoordelijk te handelen. In het aangemelde ‘probleem’ kun je vooral ‘het probleem’ zien, of – en dan wordt het interessant – je kunt focussen op de uitdaging, de leerpunten, de ontwikkelingskansen.

De sleutel is niet: wat gaat er mis, wat werkt er niet? De vraag is: wat gaat er goed, wat werkt er wel? Zo komen we samen een heel eind verder.

Simpel uitgedrukt: als coach helpen we de cliënt om opnieuw op een effectieve manier gebruik te maken van de eigen mogelijkheden. Dit binnen een context van respect, openheid en vertrouwen.

Contacteer ons voor bijkomende informatie of maak meteen een afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.