Home » Over hypnose

Over hypnose

Wat zeg je, hypnose? Ik? No way. Niet met mij …
Ik laat me niet in slaap doen, het is strijdig met mijn vrije wil …
“Ik laat me alleen verdoven bij de tandarts, om de pijn niet te voelen …
“Ik laat niemand in mijn binnenste kijken …
“Ik zal mijn pijn wel zelf verdoven met … medicatie, hard werken, drank, sex drugs and rock & roll …

Hypnose is stilstaan, naar binnen kijken en leren vertrouwen op je innerlijke stroom

Over het algemeen zijn de meningen over hypnose nogal verdeeld, om het zacht uit te drukken. Wie het daarentegen al eens heeft mogen meemaken is over het algemeen wel positief gestemd. Via een hypnotische trance kom je namelijk in contact met de diepere lagen in jezelf, waardoor je meer zelfkennis verwerft. Meer zelfkennis is de poort naar meer geluk.

De hypnotische trancetoestand is geen hocus pocus. Het is een volledig natuurlijke staat van zijn, die iedereen ook kent. Het is de fase waar je door gaat net voor het inslapen: niet meer echt wakker maar evenmin helemaal in slaap. Je kunt trance ervaren terwijl je een spannend boek leest en helemaal opgaat in het verhaal. Het is een moment van heel erg gefocust zijn en je eventjes afgesloten voelen van de buitenwereld.

Als het zo’n natuurlijke toestand is, wat maakt dan dat er zovele misverstanden over hypnose de ronde doen? Het is in de eerste plaats een gevolg van het niet weten dat ons gedrag voor minstens 95 procent onbewust bepaald wordt. Niet weten maakt angstig voor het onbekende.

Fundamenteel is er nog iets anders. Vele mensen voelen een onbestemde angst voor de leegte … in zichzelf. Het is een bekommernis. Wat zal er met mij gebeuren als ik de controle eventjes loslaat? Durf ik mezelf wel te verliezen in het hier en nu? Wat wil ik toch liever niet zien? In het dagelijks leven is het zo gewoon geworden om de leegte voortdurend op te vullen met gedachten, emoties, altijd bezig zijn. Het is een natuurlijke reflex geworden. We doen het onbewust. We staan er niet meer bij stil.

Leren stilstaan, eventjes jezelf asluiten voor de externe drukte, naar binnen kijken en vele onvermoede mogelijkheden ontdekken, dat is kort door de bocht waar het bij hypnose om draait. Nog een paar belangrijke punten:

  • De therapeutisch-coachende context is essentieel. Veiligheid en vertrouwen zijn cruciaal.
  • Ruim 95 procent van ons doen en laten wordt onbewust bepaald. Er zit dus heel veel in jezelf waarvan je je niet bewust bent. Het is geen bewuste zelfkennis.
  • Een zekere nieuwsgierigheid en openheid om jezelf beter te leren kennen zijn wel aangewezen.
  • Aan de periode tot en met ons tweede levensjaar hebben we geen bewuste herinneringen. Ons bewuste brein (neocortex) begint pas nadien te ontwikkelen. Niettemin is er toch van alles gebeurd. Er is veel in een mens waar je later onmogelijk nog bij kunt met het bewustzijn. In een hypnotische trance is er veel meer mogelijk.
Share
Share