Home » Uncategorized » Een wereld van verschil: de realiteit en hoe jij ernaar kijkt

Een wereld van verschil: de realiteit en hoe jij ernaar kijkt

Of we binnenkort snel weer het gevoel zullen hebben in een ratrace mee te draaien, valt nog af te wachten. Het is koffiedik kijken of het nieuwe normaal een kopie van het oude normaal zal blijken te zijn, en hoe snel de draaimolen zich weer op gang zal trekken. Voor zij die het al moeilijk hadden, is de toestand nog erger geworden. Voor anderen leek de lockdown net op tijd te komen. In pre-coronatijden begon een coachgesprek dikwijls op dezelfde manier.

© Luc Van De Steene

Foto © Cor Gaasbeek via Pixabay

“Het is een gevoel,” zegt ze, “en ik voel me mottig worden als ik eraan denk. Ik voel me alsof ik op een draaimolen zit. Het draait en het draait. Het stopt nooit. Is het niet op het werk dan is het thuis. Ik moet maar alle ballen in de lucht zien te houden. Het is slopend. Ik voel me leeg.”

Ze gaat verder. “Ik kan soms echt niet meer volgen. Het gaat allemaal zo snel. Die stress. Constant opgejaagd zijn. Nooit fouten mogen maken. Het wordt me te veel. Moet ik nu weer op zoek naar een andere job?! …”

Stoom aflaten. Veel zorgen. Veel gedachten. Wat speelt er onder het maaiveld?

Wat het ook is wat je zoekt, vraag ik, denk je het te zullen vinden terwijl je op die molen rondjes draait? Wat denk je, is het geen idee om er eens af te stappen? Gewoon om te zien wat er dan gebeurt … Stel je voor dat je eraf stapt en dat je vanop een veilige afstand toekijkt. Misschien is de draaimolen wel een metafoor, voor het leven dat je leidt, misschien ook voor de drukte in je hoofd …

Ga eens rustig in een andere stoel zitten en observeer je eigen gedachten vanuit je volle bewustzijn. In de ene stoel zit je Bewustzijn, in de andere de Denker. Vanuit deze positie ben je in staat om los te komen van je overweldigende gedachtenwereld. Het is een bewuste vorm van ‘desidentificatie’.

En zie, er verschijnt een glimlach op haar gezicht … “Ik voel me een stuk rustiger worden,” zegt ze. “Het wordt rustiger in mijn hoofd. Grappig eigenlijk.”

De realiteit is meestal veel milder
dan de verhalen die je erbij bedenkt

De draaimolen is een metafoor

De vraag is: ben je bereid afstand te nemen van deze draaiende drukte? Sta er eens bij stil.

Er is de externe realiteit, waarover je nul controle hebt, en er is je eigen perspectief, dat aangeleerd is. Er zijn de vele verhalen en gedachten die je zelf construeert over deze realiteit. Dit zijn duidelijk twee verschillende werelden. Wat denk je, welke van de twee bezorgt je de meeste stress? – Lees er ‘Vier vragen die je leven veranderen’ van Byron Katie maar op na.

Slechts datgene wat je objectiever begint te zien, door afstand te nemen, kan draaglijker worden. Rusteloze gedachten zijn dikwijls een onbewuste poging om de realiteit te veranderen, wat onmogelijk is. De realiteit gebeurt gewoon. Elke, meestal onbewuste poging om de realiteit te veranderen, levert stress op. Als mens ben je overigens veel meer dan enkel je denken. Door je al te lang te vereenzelvigen met je denken, ga je vroeg of laat onherroepelijk de mist in.

“Hoop zoeken in het denken is waanzin. Hoop zoeken in emoties betekent verdriet en lijden. Hoop zoeken in zelfobservatie is kracht en wijsheid. Het zorgt voor een grotere bewustwording omdat het de aandacht voedt. Zo groei en rijp ik verder.”

Bron: Red Hawk, ‘Self Observation: The Awakening of Conscience’ (2009),
vertaald als ‘Zelfobservatie, Volledig eerlijk kijken naar jezelf’ (2017)

Verwarring in het denken of chaos in het leven hoeft zeker niet het einde te betekenen, wel integendeel. Chaos kan een nieuw begin inluiden. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de talrijke post-burnoutverhalen. Eckhart Tolle verwoordt het op deze manier:

“The place where the evolutionary shift happens, or the evolutionary leap, is usually the experience of disorder in a person’s life. (…) It is an opportunity, but often, it is missed.”

Wat denk je? luc@sephira.be

Share
Share
Share