Home » Uncategorized » Hoe je zelfbeeld je leven bepaalt

Hoe je zelfbeeld je leven bepaalt

© Pixabay

Je zelfbeeld is het beeld dat je hebt gevormd van jezelf als persoon, en hoe je dat beeld, jezelf dus, waardeert: positief, negatief of iets ertussenin. Vind je jezelf best oké, dan heb je een positief zelfbeeld. Vind je jezelf niet oké, dan heb je een negatief zelfbeeld. Het ene helpt je vooruit, het andere remt je af.

Je zelfbeeld stuurt je leven, in de ene of de andere richting. Met een positief zelfbeeld trek je – volgens de wet van de aantrekkingskracht – positieve omstandigheden aan en komen er positief ingestelde mensen op je pad. Dit klinkt misschien als muziek in de oren maar zal je wellicht niet overtuigen als je geleerd hebt om altijd eerst je eigen zwakheden te zien, niet je kwaliteiten.

Een negatief zelfbeeld heeft een enorme impact, en heeft de kwalijke eigenschap om zichzelf in stand te houden. Dit heeft te maken met de werking van het brein.

  • Je gaat je aandacht automatisch richten op die informatie die in overeenstemming is met je zelfbeeld. Je ziet dus vooral je mislukkingen en je vergelijkt je voortdurend met anderen, want die zijn altijd beter, mooier, etc.
  • De successen die er zijn, zie je makkelijk over het hoofd, of je minimaliseert ze. Fouten daarentegen maak je groter dan ze zijn.
  • Informatie die niet past ga je zo vervormen of vertekenen om ze alsnog te doen passen bij je zelfbeeld. Het vooroordeel over jezelf wordt op die manier bevestigd.
  • Ook je geheugen is gekleurd als gevolg van deze selectieve waarneming en informatieverwerking.

Elke mens heeft ook van nature de neiging om het zelfbeeld naar buiten te projecteren. Je zelfbeeld bepaalt dus ook je visie op de andere, je visie op de wereld en op de toekomst.

Om zo min mogelijk met de gevolgen van dat zelfbeeld geconfronteerd te worden, ontwikkel je strategieën, zogenoemde overlevingsstrategieën. Deze werken onbewust maar geven wel signalen af.

Je zelfbeeld werkt hoofdzakelijk onbewust. Door zelfobservatie ben je gelukkig wel in staat om de signalen van een negatief zelfbeeld bij jezelf te herkennen.

Met een negatief zelfbeeld kom je, vaak zonder het zelf te merken, in een vicieuze cirkel terecht. In de huidige angstige en extreem drukke tijden waarin we maar moeten zien te overleven, is perfectionisme bijvoorbeeld een veelvoorkomende ‘strategie’. De vicieuze cirkel ziet er dan zo uit: negatief zelfbeeld => (leidt tot) veel negatieve dingen zien => angst om door de mand te vallen => nog harder werken => nooit tevreden => uitputting en somberheid => nog negatiever beeld van jezelf. Burn-out is het punt waar de ‘strategie’ vastloopt: je vat met energie loopt leeg!

Het goede nieuws is dat de denkkaders en de identiteitsgedachten (‘ik ben niet goed genoeg’), die een negatief zelfbeeld in stand houden, wel degelijk kunnen worden bijgestuurd en positiever gemaakt. Een positiever zelfbeeld heeft een gunstige invloed op je veerkracht, je zelfvertrouwen, je gevoel van welbevinden, je gezondheid, sociaal leven, etc.

Zie ook ‘Diensten’ < ‘Hypnotherapie’ < ‘Verbind met je innerlijk kind’
Zie ook ‘Diensten’ < ‘Perfectionisme’

Meer informatie? Mail luc@sephira.be of belinda@sephira.be

Share
Share
Share