Home » Uncategorized » Ouder en kind zijn communicerende lichamen

Ouder en kind zijn communicerende lichamen

Een van de inzichten uit de kwantumfysica is dat alles in het universum uit energie bestaat. Ook mensen bestaan uit energie en hebben een bepaalde trillingsfrequentie. Elke mens heeft ook een energieveld rond zich waarmee hij of zij de omgeving beïnvloedt. Zo’n energieveld wordt gewoonlijk de aura genoemd – deze aura kun je trouwens voelen wanneer je op een armlengte afstand van elkaar staat. Zonder het te beseffen oefenen we dus een invloed uit op onze omgeving, en deze ‘omgeving’ kan zelfs duizenden kilometers ver reiken.

Het wordt nog interessanter wanneer je deze wetenschap koppelt aan een holistische mensvisie. Volgens het holisme bestaat de mens uit vier lichamen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Deze lichamen vormen één ondeelbaar geheel, waarbij het fysieke lichaam uiteraard de uiterlijke vorm uitmaakt. Als er iets in dit geheel uit evenwicht is, zal je fysieke lichaam je daarvan op de hoogte brengen. Je lijf heeft een signaalfunctie. Je krijgt klachten, pijnen en pijntjes. Overigens, burn-out, depressie en dergelijke zijn ook signalen van iets dat uit balans is.

Kwantumtheorie en holisme

Het wordt helemaal interessant wanneer je de combinatie kwantumtheorie-holisme toepast op de relatie tussen ouder en kind (1). Tijdens de zwangerschap vormen de vier moederlichamen één ondeelbaar geheel met het ongeboren kind. Negen maand lang zijn beiden één, en dat blijft zo, ook lang nadat de navelstreng is doorgeknipt. Deze innige band is onverbreekbaar. Hoe groot de fysieke verwijdering ook is, ouder en kind zijn en blijven communicerende vaten, of liever: lichamen.

  • Iets dat bij de ouders uit evenwicht is, iets uit hun verleden dat nog niet geheeld of verwerkt is, zal zeer waarschijnlijk tot expressie komen bij het kind. Zo begint een artikel op holistik.nl: “Heb je kinderen die in jouw ogen toch wel heel erg druk en snel afgeleid zijn?” Volgens holistisch huisarts en coach Juriaan Galavazi is een label zoals ADHD een vorm van projectie van de ouders op het kind: “een afleiding om niet naar hun eigen stuk te hoeven te kijken omdat dat te pijnlijk is.” (2)
  • Met andere woorden, het kind houdt de ouders een spiegel voor. Dr. Shefali Tsabary: “No matter what our consciousness wills, our unconsciousness has its own rhythm. It will leak into our habits, thoughts, emotions, and presence without our even noticing. Only by witnessing our unconsciousness as our children reflect it back to us are we able to integrate it.” (3)
  • Kinderen zijn een uitnodiging aan onszelf tot meer zelfkennis, zelfacceptatie en bewustzijnsgroei. Dr. Shefali Tsabary: “A parent who is unable to accept their own being in all its glory will never be able to accept their children. Acceptance of our children goes hand-in-hand with an acceptance of ourselves. Only to the degree that we honor ourselves will we honor our children.” (4)

Mooiste geschenk

Als er één ding duidelijk mag zijn dan is het wel dat we als ouder gigantisch veel kunnen leren van onze kinderen. Zij houden ons een spiegel voor. De onzichtbare oorlog die we in en met onszelf voeren, geven we onbewust en ongewild door aan onze kinderen. Het allermooiste geschenk dat we aan onze kinderen kunnen geven, is bijgevolg: in het reine komen met onze eigen rugzak, die dikwijls loodzwaar is.

(1) Shefali Tsabary heeft intussen twee boeken gewijd aan de heel bijzondere band tussen ouder en kind: The Conscious Parent (2014) en The Awakened Family (2016)
(2) ‘ADHD: dit is waarom de beste bedoelingen van ouders vaak averechts werken’, zie https://holistik.nl/adhd-medicatie-holistisch-huisarts/?fbclid=IwAR05BijcqM4e0_vVGr14unJgIb_LYiLA4-sH3KzlZvXjCDZ0rHDZw-WX8jM
(3) Shefali Tsabary PhD, The Conscious Parent, transforming ourselves empowering our children, Yellow Kite, 2014, 22-23
(4) Shefali Tsabary PhD, The Conscious Parent, transforming ourselves empowering our children, Yellow Kite, 2014, 36-37
Share

Kalender

december 2019
M D W D V Z Z
« nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Share
Share