Home » 2021

Jaarlijks archief: 2021

Vrij zijn

Wat is vrijheid en is het mogelijk om je helemaal vrij te voelen?

Je vrij kunnen voelen is bij nader inzien veel belangrijker dan met je denken weten wat vrijheid is. Ga bij jezelf maar na of en hoe vaak je het gevoel van vrijheid in je leven mag ervaren. Het zal voor iedereen ook wel iets anders betekenen.

Valt je vrij voelen samen met je gelukkig voelen? Het valt zeker iets voor te zeggen, al heeft iedereen de vrijheid om dat anders te bekijken.

Waar weinig twijfel over bestaat is dat een klein kind, dat nog niet verloren loopt in het doolhof van het denken, zich volkomen vrij voelt. Het leeft in het moment zelf, niet in het verleden en niet in de toekomst.

Dat is wat het denken meestal doet: je gedachten zijn gericht op het verleden of op de toekomst. Het gevolg is dat het meestal druk is in je hoofd. Aan het verleden valt immers niets meer te veranderen, en de toekomst bestaat nog niet, dus waarom je er druk over maken? Zowel het verleden als de toekomst zijn niet de plek waar je de vrijheid zult vinden. Vrijheid bestaat uitsluitend in het nu. Dat is wat auteur van De kracht van het NU Eckhart Tolle hieronder bedoelt.

Door volledig aanwezig te zijn in het moment ervaar je wat vrijheid is, en dat is tegelijk ook het moment waarop je zelf richting geeft aan je leven, onafhankelijk van wat je verleden je dicteert.

Share
Share
Share